e-hulpvlaanderen

Informatie e-hulp, Mediawijsheid en vormingen in Vlaanderen

vraagje of #dtv voor de twitteraars: mag je wettelijk op iemand zijn open draadloos netwerk surfen en zaken downloaden? met andere woorden, kan je gestraft worden omdat iemand domweg zijn netwerk laat openstaan? en moet je die persoon daarvan op de hoogte brengen als dat zo is. wij hebben zo'n netwerk naast onze voorziening en vroegen ons dit af, want misschien zijn niet alle onze jongeren even braaf! 

Weergaven: 202

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit is een wet uit Nederland als ik mij niet vergis. Geldt deze ook voor België? 

Wetgeving in België

 

Volgens de Belgische wetgeving staat het gebruiken van onbeveiligde draadloze netwerken door derden niet beschreven, maar er bestaat wel zoiets als de wet op de informaticacriminaliteit:

  • Wet van 13 april 1995 houdende bepalingen tot bestrijding van de mensenhandel en de kinderpornografie, BS van 25 april 1995.
  • Wet van 28 november 2000 inzake informaticacriminaliteit, BS van 3 februari 2001.

 

De wet van 13 april 1995 komt niet ter sprake in dit onderdeel. In de andere wet van 28 november 2000 inzake informaticacriminaliteit staat het gebruiken of eerder misbruiken van openstaande/beveiligde netwerken niet echt in beschreven.

 

Onderstaande paragraaf staat beschreven onder de wet inzake informaticacriminaliteit, maar dit zou eerder van toepassing zijn indien inbraak gepleegd wordt op andermans computer (kan ook via draadloos netwerk)

 

art. 210bis. § 1. Hij die valsheid pleegt, door gegevens die worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen door middel van een informaticasysteem, in te voeren in een informaticasysteem, te wijzigen, te wissen of met enig ander technologisch middel de mogelijke aanwending van gegevens in een informaticasysteem te veranderen, waardoor de juridische draagwijdte van dergelijke gegevens verandert, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig frank tot honderdduizend frank of met een van die straffen alleen.

 

Verder worden nog een aantal delen inzake de wet informaticacriminaliteit besproken, maar niet in verband met beveiliging van draadloze netwerken en inbreuken op openstaande of beveiligde netwerken.

Wanneer je gebruik maakt van een onbeveiligd netwerk waar iemand anders voor betaald heeft, dan is dat in principe zijn eigendom, derden die er eventueel gebruik van maken kan aanzien worden als diefstal. Dit staat wel duidelijk beschreven in de wetgeving en kan bestraft worden.

Hopelijk ben je hier iets mee?

zeer bruikbaar! dank je wel Bram

Dimitri... ik ben de cursus aan het doornemen en wat vind ik terug op pagina 25???

 

http://webwereld.nl/nieuws/106024/rechter--wifi-netwerk-van-de-bure...

 

 

RSS

Twittervak

Tweets van @DavyNijs

Forum

Videoscribe

Door Geert Van Driessen begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg 22 Nov 2018. 0 Antwoorden

Misschien al eens gevraagd hier maar weet iemand een goed (en liefst gratis) alternatief voor Videoscribe...Doorgaan

Tijdslijn online maken

Door Siegwissel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 8 Dec 2016. 5 Antwoorden

Kent er iemand een website/app/toepassing waar je een tijdslijn zou kunnen maken met foto's filmpjes, tekst, ... time-rime is betalend en lijkt te stoppen eind dit jaar.Dank om mee te denkenDoorgaan

Weekplanner app

Door Tilly Delrue begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 1 Sept 2016. 2 Antwoorden

Jongeren TCK kaarten aan dat het opmaken van een weekplanning op papier niet meer eigentijds is. Zijn er begeleiders/werkingen die dit samen met jongeren doen adhv een app op hun smartphone of…Doorgaan

Bachelorproef Sociale media als ondersteunend middel

Door Jens Rossel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jens Rossel 14 Apr 2015. 6 Antwoorden

Hallo iedereenIk ben een laatstejaarsstudent Orthopedagogie van de Hogeschool Gent en doe mijn bachelorproef omtrent sociale media als een ondersteunend medium naar jongeren binnen de bijzondere…Doorgaan

Blogteksten

Oproep medewerking onderzoek studenten

Door DavyNijs geplaatst op 30 Januari 2017 om 14.28 0 Opmerkingen

Studenten van Odisee doen volgend onderzoek: “Wij zijn Joni en Lisa en studeren Orthopedagogie. Voor begeleiders in de jeugdhulp willen we een e-learning ontwikkelen omtrent online hulpverlenen. Wij zijn op zoek naar de behoeftes van begeleiders in het werkveld.“ Ben jij een opvoeder of begeleider in de jeugdhulp, dan kunnen wij jouw hulp gebruiken! Alvast bedankt voor het invullen van onze enquête".

beeldbellen

Door DavyNijs geplaatst op 19 Oktober 2016 om 13.49 0 Opmerkingen

Dag allen

 

Met het Knooppunt-online willen we iets doen voor de sectoren rond beeldbellen.

We zijn echter de vraagstelling nog scherper aan het krijgen.

 

Hebben jullie info over:

 

1)       Welke sectoren/organisaties hebben hier vragen rond? Welke vragen?

2)       Welke soorten mogelijk gebruik zijn er, in welke contexten (wie wil je met wie laten beeldbellen?)?

STEUNMAATREGEL Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid

Door Jo Van Hecke geplaatst op 1 September 2016 om 12.27 0 Opmerkingen

bron: http://www.flanderscare.be/nl/steunmaatregelen/incentives-onlinehulp-voor-welzijn-en-gezondheid

Tot 17 oktober 2016 kunnen organisaties steun vragen voor hun project rond e-hulpverlening.  Had je een idee, of…

Doorgaan

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2020   Gemaakt door Jo Van Hecke.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden