e-hulpvlaanderen

Informatie e-hulp, Mediawijsheid en vormingen in Vlaanderen

Beste iedereen,

Binnen onze werking (tck) hebben we regels omtrent het gebruik van internet. Er zijn twee gemeenschappelijke pc's waar jongeren steeds (volgens vastgelegde uren) gebruik van kunnen maken. Daarnaast is er op elke studio internetaansluiting voorzien. Om dit te mogen gebruiken zijn er een aantal voorwaarden (schoolwerk, bepaalde leeftijd, enz.). Voor dit laatste hebben we bewust gekozen door een aantal uiteenlopende redenen. We zijns sinds drie weken verhuisd en nu zijn er een heel aantal jongeren die via een homespot wel altijd op internet kunnen met hun tablet of laptop. 

Binnen ons team denken we nu na over wat we hiermee kunnen en moeten doen. 

Zijn er collega's die hier ook mee "vast" zitten?

Zijn er collega's die hier regels of afspraken rond hebben gemaakt?

Kunnen we hier, buiten het logische gesprek over afgrenzen, gevaren, enz., meer mee?

Vinden jullie het überhaupt een realistisch gegeven hierover grenzen of afspraken te maken?

De mogelijkheid bestaat om deze homespots te laten uitschakelen. Wat is jullie mening hierin?

Alle info en tips zijn meer dan welkom.

Dries

Weergaven: 78

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Dries,

Ik werk ook in een TCK (TCK Nieuwland). Ik werk in een project voor zes jongeren en dit gebouw staat momenteel ook afgelegen (geen homespots in de buurt). Rond de zomer hopen we te verhuizen, maar dan gaan we naar een huis in de rij en daar zijn er mogelijks netwerken die open zullen staan en dus ook te gebruiken door de jongeren. 

Maar momenteel is dit dus niet aan de orde. ;)

Zelf hebben we wel in de drie TCK-projecten overal draadloos internet ter beschikking voor de jongeren. Bewoners betalen een maandelijkse bijdrage (5 euro) die de meerkost op het abonnement dekt.

Wat gebruik betreft staat er enkel een beperking op doordat er een timer op het stopcontact zit, waarbij de electriciteit voor de modem uitvalt tussen middernacht en 7.00 u 's morgens. Dan hebben ze geen toegang tot de wifi en dit beperkt de jongeren toch om actief op het internet te surfen, gamen, filmpjes zien.

Onze jongeren mogen vrij gebruik maken van het internet en zoals met heel veel aspecten van het dagelijks functioneren, is ook de begeleiding van internetgebruik vooral een kwestie van contact met jongeren, relatie, observatie... en ter sprake brengen van wat men weet, ziet (observeert), ervaart of vermoedt (aanvoelt), van bevragen of en hoe een jongere dit zelf ervaart, van aanbieden om de jongere mee oplossingen te helpen vinden als hij/zij of hun omgeving problemen ervaart.

Naast de wifi hebben heel veel jongeren ook een smartphone met toegang tot internet en daarvoor gebruiken ze hun 3g voor Facebook en dergelijke. Dus helemaal verbieden en afgrenzen lukt niet.

TCK-begeleiding wil de jongeren ondersteunen en begeleiden naar zelfstandig functioneren en eigenlijk hoort het vrij gebruik (met de kosten weliswaar) van internet daar ook bij. 

Wij hebben ook een gemeenschappelijke pc maar die wordt heel zelden gebruikt. Ook deze is vrij te gebruiken indien er begeleiding aanwezig is en schoolwerk, solliciteren ed krijgt natuurlijk voorrang.

Hopelijk helpt dit je wat verder,

Rein

Rein,

dank je voor de info.

Ik neem dit zeker mee naar ons team.

Groet,

Dries

Dries,

Ik heb er zelf al eens over nagedacht en hier en daar geïnformeerd ter voorbereiding van de bespreking bij jullie op het team (aan de hand van jullie concrete vragen).

Nog niet zo lang geleden had iedereen het idee om zaken te blokkeren en te controleren, om maar zoveel mogelijk afspraken en regels te maken,... maar dat werkt niet volgens mij...en is denk ik ook niet meer realistisch.  Zeker niet in een TCK waar, zoals Rein aangeeft, jongeren begeleid worden naar zelfstandig wonen.

Het is misschien een mogelijkheid om eens samen te zitten met de jongeren, laat hen input leveren wat zij zelf vinden dat er zeker moet instaan en wat niet en hak daarna als begeleiders knopen door. Spreek de afspraken met hen door, en verbind er de nodige sancties aan.

Hopelijk komt er via deze weg nog meer info en tips.

Geert

RSS

Twittervak

Tweets van @DavyNijs

Forum

Videoscribe

Door Geert Van Driessen begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg 22 Nov 2018. 0 Antwoorden

Misschien al eens gevraagd hier maar weet iemand een goed (en liefst gratis) alternatief voor Videoscribe...Doorgaan

Tijdslijn online maken

Door Siegwissel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 8 Dec 2016. 5 Antwoorden

Kent er iemand een website/app/toepassing waar je een tijdslijn zou kunnen maken met foto's filmpjes, tekst, ... time-rime is betalend en lijkt te stoppen eind dit jaar.Dank om mee te denkenDoorgaan

Weekplanner app

Door Tilly Delrue begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 1 Sept 2016. 2 Antwoorden

Jongeren TCK kaarten aan dat het opmaken van een weekplanning op papier niet meer eigentijds is. Zijn er begeleiders/werkingen die dit samen met jongeren doen adhv een app op hun smartphone of…Doorgaan

Bachelorproef Sociale media als ondersteunend middel

Door Jens Rossel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jens Rossel 14 Apr 2015. 6 Antwoorden

Hallo iedereenIk ben een laatstejaarsstudent Orthopedagogie van de Hogeschool Gent en doe mijn bachelorproef omtrent sociale media als een ondersteunend medium naar jongeren binnen de bijzondere…Doorgaan

Blogteksten

Oproep medewerking onderzoek studenten

Door DavyNijs geplaatst op 30 Januari 2017 om 14.28 0 Opmerkingen

Studenten van Odisee doen volgend onderzoek: “Wij zijn Joni en Lisa en studeren Orthopedagogie. Voor begeleiders in de jeugdhulp willen we een e-learning ontwikkelen omtrent online hulpverlenen. Wij zijn op zoek naar de behoeftes van begeleiders in het werkveld.“ Ben jij een opvoeder of begeleider in de jeugdhulp, dan kunnen wij jouw hulp gebruiken! Alvast bedankt voor het invullen van onze enquête".

beeldbellen

Door DavyNijs geplaatst op 19 Oktober 2016 om 13.49 0 Opmerkingen

Dag allen

 

Met het Knooppunt-online willen we iets doen voor de sectoren rond beeldbellen.

We zijn echter de vraagstelling nog scherper aan het krijgen.

 

Hebben jullie info over:

 

1)       Welke sectoren/organisaties hebben hier vragen rond? Welke vragen?

2)       Welke soorten mogelijk gebruik zijn er, in welke contexten (wie wil je met wie laten beeldbellen?)?

STEUNMAATREGEL Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid

Door Jo Van Hecke geplaatst op 1 September 2016 om 12.27 0 Opmerkingen

bron: http://www.flanderscare.be/nl/steunmaatregelen/incentives-onlinehulp-voor-welzijn-en-gezondheid

Tot 17 oktober 2016 kunnen organisaties steun vragen voor hun project rond e-hulpverlening.  Had je een idee, of…

Doorgaan

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2020   Gemaakt door Jo Van Hecke.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden