e-hulpvlaanderen

Informatie e-hulp, Mediawijsheid en vormingen in Vlaanderen

Hallo,

De kinderen op het dagcentrum spelen graag op www.prosap.org en www.habbohotel.nl  

Vanuit het dagcentrum hebben we echter wat bezorgdheden omtrent de veiligheid van de chat en het aankopen van zaken in het spel met echte financiële middelen.

Kan er iemand wat meer vertellen over deze (of gelijkaardige) sites?

 

Alvast bedankt!

De begeleiders van Dagcentrum de Tamboer Menen

Weergaven: 100

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

rond de veiligheid van de chat:

ik denk dat dit gelijklopend is met andere chats: dit zijn allemaal vreemden waarvan je niets weet, behalve dat ze ook hetzelfde spelletje spelen. Dus steeds voorzichtig zijn met alle persoonlijke gegevens zoals bij andere online activiteiten. De kinderen moeten hierop gewezen worden, een goede insteek voor een vorming rond internet (vertrekken vanuit de interesse van de kinderen en wat mediawijsheid meegegeven).

het aankopen van zaken:

Ik denk dat dit meer thuis hoort bij de context dan in het dagcentrum. Dus ouders en kinderen samen afspraken laten maken over wat, waarvoor en hoeveel ze mogen aankopen lijkt mij een eerste punt.

Ik denk dat het belangrijk is dat de kinderen (-12j?) steeds toestemming vragen aan de ouders bij het aankopen van credits en dergelijke. 

Samen met de ouders bekijken hoe ze dit aanpakken en hoe ze dit voor elk spel op een veilige manier kunnen doen (zodat bij een eventuele tweede aankoop alle gegevens niet automatisch zijn ingevuld). (en terug de mogelijkheid om met ouders even samen te zitten en te kijken naar mediawijsheid :) ) 

Hopelijk beantwoordt dit al wat aan je vraag.

Beste Lien,

sorry dat ik nog niet geantwoord heb. 

Nu Habbo Hotel is een veilige site voor kinderen om te chatten, online vrienden te leren kennen of te leren omgaan met internetaankopen.   Het is de taak van de opvoeders om hen hier in bij te staan.  Dus vooral de ouders, of indien deze geen kennis hebben van dergelijke sites zou het interessant zijn dat begeleiders hen vorming zouden geven over deze mediawijsheid.  

Ik las het artikel van Remco ivm het verleiden van kinderen om geld uit te geven.  Nu ik ben niet helemaal akkoord met deze stelling.  Binnen het artikel wordt er te weinig naar de verantwoordelijkheid van de ouders gekeken.  Je leert je kind omgaan met geld, ook al is het jong.  Je leert ze omgaan met dingen die ze willen hebben, maar niet kunnen bereiken, of dingen die verboden worden.  Nu ik spreek uit eigen ervaring.  Een kind krijgt zakgeld, en mag 10€ spenderen aan internet spelletjes.  Hij wou sparen voor en tablet en wilde dus niets opdoen.  Hij wilde 10€ extra.  Zonder resultaat.  Frustratie ten top.  Leren keuzes maken is belangrijk.  Ga verantwoordelijk om met je kinderen, maar laat ze ook in samenspraak zelf die verantwoordelijkheid nemen. 


Prosap daar heb ik nog geen account op, maar van habbo weet ik dat dit gecontroleerd wordt.  Er is ook politie aanwezig op Habbo hotel.  Je kan met hen chatten of een bericht sturen als je iets niet vertrouwd of lastig gevallen wordt.   De online politie is Baudewijn Majeur een NL online agent die bij Habbo actief is.
Leer vooral zelf wat Habbo is en af en toe eens als geïnteresseerde naast zo'n jongere zitten, zonder dat je hen wil controleren.  Ik blijf het herhalen, controleren maakt de hulpverlenersrelatie stuk.  Jongeren gaan dan alles afschermen.

Ik zoek nog eens verder rond prosap.

Jo 

RSS

Twittervak

Tweets van @DavyNijs

Forum

Videoscribe

Door Geert Van Driessen begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg 22 Nov 2018. 0 Antwoorden

Misschien al eens gevraagd hier maar weet iemand een goed (en liefst gratis) alternatief voor Videoscribe...Doorgaan

Tijdslijn online maken

Door Siegwissel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 8 Dec 2016. 5 Antwoorden

Kent er iemand een website/app/toepassing waar je een tijdslijn zou kunnen maken met foto's filmpjes, tekst, ... time-rime is betalend en lijkt te stoppen eind dit jaar.Dank om mee te denkenDoorgaan

Weekplanner app

Door Tilly Delrue begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 1 Sept 2016. 2 Antwoorden

Jongeren TCK kaarten aan dat het opmaken van een weekplanning op papier niet meer eigentijds is. Zijn er begeleiders/werkingen die dit samen met jongeren doen adhv een app op hun smartphone of…Doorgaan

Bachelorproef Sociale media als ondersteunend middel

Door Jens Rossel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jens Rossel 14 Apr 2015. 6 Antwoorden

Hallo iedereenIk ben een laatstejaarsstudent Orthopedagogie van de Hogeschool Gent en doe mijn bachelorproef omtrent sociale media als een ondersteunend medium naar jongeren binnen de bijzondere…Doorgaan

Blogteksten

Oproep medewerking onderzoek studenten

Door DavyNijs geplaatst op 30 Januari 2017 om 14.28 0 Opmerkingen

Studenten van Odisee doen volgend onderzoek: “Wij zijn Joni en Lisa en studeren Orthopedagogie. Voor begeleiders in de jeugdhulp willen we een e-learning ontwikkelen omtrent online hulpverlenen. Wij zijn op zoek naar de behoeftes van begeleiders in het werkveld.“ Ben jij een opvoeder of begeleider in de jeugdhulp, dan kunnen wij jouw hulp gebruiken! Alvast bedankt voor het invullen van onze enquête".

beeldbellen

Door DavyNijs geplaatst op 19 Oktober 2016 om 13.49 0 Opmerkingen

Dag allen

 

Met het Knooppunt-online willen we iets doen voor de sectoren rond beeldbellen.

We zijn echter de vraagstelling nog scherper aan het krijgen.

 

Hebben jullie info over:

 

1)       Welke sectoren/organisaties hebben hier vragen rond? Welke vragen?

2)       Welke soorten mogelijk gebruik zijn er, in welke contexten (wie wil je met wie laten beeldbellen?)?

STEUNMAATREGEL Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid

Door Jo Van Hecke geplaatst op 1 September 2016 om 12.27 0 Opmerkingen

bron: http://www.flanderscare.be/nl/steunmaatregelen/incentives-onlinehulp-voor-welzijn-en-gezondheid

Tot 17 oktober 2016 kunnen organisaties steun vragen voor hun project rond e-hulpverlening.  Had je een idee, of…

Doorgaan

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2020   Gemaakt door Jo Van Hecke.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden