e-hulpvlaanderen

Informatie e-hulp, Mediawijsheid en vormingen in Vlaanderen

Binnen onze organisatie zijn er een aantal afdelingen waar jongeren via een onbeveiligd netwerk van buren op internet kunnen. Het lijkt ons enorm moeilijk  (bijna niet mogelijk) om dit te kunnen controleren. We gaan ervan uit dat dit wettelijk niet gezien een vorm van inbraak is., Jongeren horen dit dan ook van ons als begeleiding. Toch gebeurt het wel. Wat kunnen/mogen we hierin doen? Zijn er tips die we als begeleiding kunnen gebruiken om hiermee preventief aan de slag te kunnen gaan? kent iemand dit probleem en wat is er toen mee gebeurd? ... .  

Weergaven: 292

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

klein foutje: we gaan er dus WEL vanuit dat dit een vorm van inbraak is en communiceren dit ook met onze jongeren (moffers en possers) op deze manier.

Dat is nog maar de vraag. Steeds meer netwerken zijn (deels) open voor alle gebruikers. Denk maar aan de telenet homespots en belgacom Fon. Ook hier surf je als 'derde' op het netwerk van iemand anders. Dat is trouwens de tendens en zal alleen maar toenemen. In Gent is er zelfs een stadsdeel waar je vrij op het netwerk kan. 
Je mag er dus niet van uitgaan dat het per definitie verboden is. Geen idee wat juristen zeggen over het gebruik van onbeveiligde netwerken zonder toestemming. 

wij zitten ook met een dergelijk probleem/situatie. Bij ons is het wel duidelijk dat het geen homespot is die openstaat voor derden, want geen enkele login is noodzakelijk. 

Ik heb ooit eens een artikel gelezen dat er iemand een boete heeft gekregen omdat hij surfte op het netwerk van zijn buur. Dus de twijfel bij ons blijft! 

Nog mensen met een mening/visie? 

Dag allen,

ik ken niets van wifi wetgeving, maar ga er van uit dat Wifi er is ...en steeds meer zal zijn (op legale wijze)

We hebben zelf wifi in de groep en bieden dit aan op de ogenblikken dat ze op de andere pc's mogen. 15u - 23u

Samenwonen gaat over betekenissen delen, veranderen, groeien - niet over één betekenis poneren. We gaan ervanuit dat de betekenis van deze 'wifi' zich manifesteerd (positief en negatief)  in het samenleven en dat ook daar de plek is waar je erover moet spreken, afspraken maken, groeien. 

We laten een onmacht toe, maar engageren ons te spreken, handelen, te reageren, te spreken over wat jij normaal vind, in groep bespreken, afspraken maken, robuust zijn in deze. Problemen die zich eventueel zouden manifesteren zijn er om samen door te worstelen, dit is geen 'teamprobleem' wel een samenleefprobleem.

Het zou geen inbraak zijn, ook al is deze beveiligd. (Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het beveiligen van je verbinding. We worden toch heel vaak eraan herinnerd om complexe wachtwoorden te gebruiken. Dus het lijkt me wel een beetje logisch dat het niet strafbaar, en dus geen inbraak is.)

Dat is volgens mij de wetgeving zoals ze toegepast wordt bij onze Noorderburen en dus niet van kracht bij ons. Zoals zo vaak zijn die 'toleranter' bij zulke dingen.

Hier wat jurisprudentie over "bij ons" : http://www.iusmentis.com/beveiliging/draadloosinternetten/. Laatste update was februari 2012, dus een jaartje oud.

Ik ben dan ook eerder geneigd te concluderen dat het bij ons nog steeds strafbaar is.

RSS

Twittervak

Tweets van @DavyNijs

Forum

Videoscribe

Door Geert Van Driessen begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg 22 Nov 2018. 0 Antwoorden

Misschien al eens gevraagd hier maar weet iemand een goed (en liefst gratis) alternatief voor Videoscribe...Doorgaan

Tijdslijn online maken

Door Siegwissel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 8 Dec 2016. 5 Antwoorden

Kent er iemand een website/app/toepassing waar je een tijdslijn zou kunnen maken met foto's filmpjes, tekst, ... time-rime is betalend en lijkt te stoppen eind dit jaar.Dank om mee te denkenDoorgaan

Weekplanner app

Door Tilly Delrue begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 1 Sept 2016. 2 Antwoorden

Jongeren TCK kaarten aan dat het opmaken van een weekplanning op papier niet meer eigentijds is. Zijn er begeleiders/werkingen die dit samen met jongeren doen adhv een app op hun smartphone of…Doorgaan

Bachelorproef Sociale media als ondersteunend middel

Door Jens Rossel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jens Rossel 14 Apr 2015. 6 Antwoorden

Hallo iedereenIk ben een laatstejaarsstudent Orthopedagogie van de Hogeschool Gent en doe mijn bachelorproef omtrent sociale media als een ondersteunend medium naar jongeren binnen de bijzondere…Doorgaan

Blogteksten

Oproep medewerking onderzoek studenten

Door DavyNijs geplaatst op 30 Januari 2017 om 14.28 0 Opmerkingen

Studenten van Odisee doen volgend onderzoek: “Wij zijn Joni en Lisa en studeren Orthopedagogie. Voor begeleiders in de jeugdhulp willen we een e-learning ontwikkelen omtrent online hulpverlenen. Wij zijn op zoek naar de behoeftes van begeleiders in het werkveld.“ Ben jij een opvoeder of begeleider in de jeugdhulp, dan kunnen wij jouw hulp gebruiken! Alvast bedankt voor het invullen van onze enquête".

beeldbellen

Door DavyNijs geplaatst op 19 Oktober 2016 om 13.49 0 Opmerkingen

Dag allen

 

Met het Knooppunt-online willen we iets doen voor de sectoren rond beeldbellen.

We zijn echter de vraagstelling nog scherper aan het krijgen.

 

Hebben jullie info over:

 

1)       Welke sectoren/organisaties hebben hier vragen rond? Welke vragen?

2)       Welke soorten mogelijk gebruik zijn er, in welke contexten (wie wil je met wie laten beeldbellen?)?

STEUNMAATREGEL Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid

Door Jo Van Hecke geplaatst op 1 September 2016 om 12.27 0 Opmerkingen

bron: http://www.flanderscare.be/nl/steunmaatregelen/incentives-onlinehulp-voor-welzijn-en-gezondheid

Tot 17 oktober 2016 kunnen organisaties steun vragen voor hun project rond e-hulpverlening.  Had je een idee, of…

Doorgaan

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2020   Gemaakt door Jo Van Hecke.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden