e-hulpvlaanderen

Informatie e-hulp, Mediawijsheid en vormingen in Vlaanderen

Alcoholhulp blijft groeien. Lancering Gokhulp.be (artikel uit nieuwsbrief)

Alcoholhulp Nieuwsbrief

Alcoholhulp nieuwsbrief februari 2013

Alcoholhulp bleef groeien in 2012


Alcoholhulp kende een moeizame start in 2012 omdat we moesten op zoek gaan naar bijkomende financiering om het project drijvende te houden. Dit had echter geen effect op het aantal bezoekers op de website en het het aantal aanmeldingen bij de online programma's.

De website werd 333.375 maal bezocht in 2012 (+57,36% t.o.v. 2011). De zelftest op het informatiegedeelte werd 16.184 maal uitgevoerd (+46,33%). Het aantal aanmeldingen bij het online zelfhulpprogramma steeg naar 1.132 deelnemers (+19,66%), terwijl bij de online begeleiding 725 aanmeldingen genoteerd werden (+45%).

Door de vele aanmeldingen en de minimale personeelsbezetting moesten deelnemers voor de online begeleiding spijtig genoeg doorlopend 1 tot 4 weken wachten vooraleer het programma voor hen van start kon gaan. We konden er echter voor zorgen dat nieuwe cliënten zeer snel antwoord kregen na aanmelding en hen op de hoogte houden over de wachttijd. Cliënten werden tijdens deze wachttijd ook aangemoedigd om alvast met enkele opdrachten te beginnen of het afgeschermde forum voor deelnemers te bezoeken.

Het is opvallend dat het percentage vrouwen dat zich aanmeldt hoog blijft (rond 50%) in vergelijking met het publiek dat contact neemt met ambulante centra. 
Ook een opmerkelijk verschil met ambulante hulpverlening is het aantal mensen die aan het werk zijn terwijl ze deelnemen aan de online begeleiding, nl. 70% (waarvan 14% half-time). 
Zoals voorgaande jaren is een meerderheid van deelnemers tussen 25 en 54 jaar oud. De grootste groep is de leeftijdscategorie 35-44 jaar (32,2%), gevolgd door 45-54 jaar (26,2%) en 25-34 jaar (24,3%).

www.alcoholhulp.be

Afbeelding 1: Alcoholhulp

Nieuwe website: Gokhulp.be


Er wordt in het algemeen van uitgegaan dat problematische gokkers een ‘verborgen groep’ vormen die eerder zelden beroep doen op hulpverlening. Een online aanbod voor deze groep is dus een goed idee. Zeker omdat er steeds meer gokkers online te vinden zijn, wegens het groeiende aanbod van online kansspelen.

In dit kader werd de tweetalige website ‘Gokhulp / Aide-aux-joueurs’ recent gelanceerd. Deze website omvat een uitgebreid informatief gedeelte en een geautomatiseerd zelfhulpprogramma. Binnenkort zal er een publiciteitscampagne starten om dit project bekend te maken bij het grote publiek.

Gokhulp / Aide-aux-joueurs is een gezamenlijk initiatief van CAD-Limburg, Le Pélican asbl (Brussel) en de Kansspelcommissie, in samenwerking met de VAD.

www.gokhulp.be
www.aide-aux-joueurs.be 
Meer info over deze websites op de blog van online-hulpverlening.be

Afbeelding 2: Gokhulp

Drughulp.be is nu volledig operationeel


Drughulp richt zich op gebruikers van de zogenaamde 'partydrugs': XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatiegedeelte stond reeds langer online, maar nu zijn ook het zelfhulpprogramma en de online begeleiding operationeel.

www.drughulp.be

Afbeelding 3: Drughulp

Een goede start voor Aide-alcool.be


Aide-alcool.be, de Franstalige versie van Alcoholhulp.be, kende een goede start tijdens de laatste maanden van 2012, toen de zelfhulp en de online begeleiding online kwamen. Op 2 maanden tijd werd de website 12.000 maal bezocht, waren er 118 inschrijvingen voor het zelfhulpprogramma en 56 aanmeldingen voor de online begeleiding.

Aide-alcool.be is een initiatief van Le Pélican (Brussel) en Centre Alfa (Luik), en wordt gefinancierd door het Verslavingsfonds.

www.aide-alcool.be

Afbeelding 4: Aide-alcool.be

Recente artikels op de Cannabishulp blog


Cannabis en IQ
Onerzoek over Belgische wietkwekers
De DrugLijn lanceert chatservice
Cannabisgebruik en psychose bij jongeren

Afbeelding 5: Cannabishulp Blog

Gratis folders en affiches van de online projecten


Voor Alcoholhulp, Cannabishulp en Drughulp zijn gratis folders en affiches verkrijgbaar voor alle initiatieven uit de sociale en culturele sector.
Affiches en folders voor Gokhulp worden in de loop van maart verwacht.

Stuur een mail naar info@alcoholhulp.be
met vermelding van adres en aantal gewenste folders.

Afbeelding 6: gratis folders en affiches

 

 

Weergaven: 79

Opmerking

Je moet lid zijn van e-hulpvlaanderen om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van e-hulpvlaanderen

Twittervak

Tweets van @DavyNijs

Forum

Videoscribe

Door Geert Van Driessen begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg 22 Nov 2018. 0 Antwoorden

Misschien al eens gevraagd hier maar weet iemand een goed (en liefst gratis) alternatief voor Videoscribe...Doorgaan

Tijdslijn online maken

Door Siegwissel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 8 Dec 2016. 5 Antwoorden

Kent er iemand een website/app/toepassing waar je een tijdslijn zou kunnen maken met foto's filmpjes, tekst, ... time-rime is betalend en lijkt te stoppen eind dit jaar.Dank om mee te denkenDoorgaan

Weekplanner app

Door Tilly Delrue begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jo Van Hecke 1 Sept 2016. 2 Antwoorden

Jongeren TCK kaarten aan dat het opmaken van een weekplanning op papier niet meer eigentijds is. Zijn er begeleiders/werkingen die dit samen met jongeren doen adhv een app op hun smartphone of…Doorgaan

Bachelorproef Sociale media als ondersteunend middel

Door Jens Rossel begonnen in Internet als methodiek in de jeugdzorg. Laatste reactie van Jens Rossel 14 Apr 2015. 6 Antwoorden

Hallo iedereenIk ben een laatstejaarsstudent Orthopedagogie van de Hogeschool Gent en doe mijn bachelorproef omtrent sociale media als een ondersteunend medium naar jongeren binnen de bijzondere…Doorgaan

Blogteksten

Oproep medewerking onderzoek studenten

Door DavyNijs geplaatst op 30 Januari 2017 om 14.28 0 Opmerkingen

Studenten van Odisee doen volgend onderzoek: “Wij zijn Joni en Lisa en studeren Orthopedagogie. Voor begeleiders in de jeugdhulp willen we een e-learning ontwikkelen omtrent online hulpverlenen. Wij zijn op zoek naar de behoeftes van begeleiders in het werkveld.“ Ben jij een opvoeder of begeleider in de jeugdhulp, dan kunnen wij jouw hulp gebruiken! Alvast bedankt voor het invullen van onze enquête".

beeldbellen

Door DavyNijs geplaatst op 19 Oktober 2016 om 13.49 0 Opmerkingen

Dag allen

 

Met het Knooppunt-online willen we iets doen voor de sectoren rond beeldbellen.

We zijn echter de vraagstelling nog scherper aan het krijgen.

 

Hebben jullie info over:

 

1)       Welke sectoren/organisaties hebben hier vragen rond? Welke vragen?

2)       Welke soorten mogelijk gebruik zijn er, in welke contexten (wie wil je met wie laten beeldbellen?)?

STEUNMAATREGEL Incentives onlinehulp voor welzijn en gezondheid

Door Jo Van Hecke geplaatst op 1 September 2016 om 12.27 0 Opmerkingen

bron: http://www.flanderscare.be/nl/steunmaatregelen/incentives-onlinehulp-voor-welzijn-en-gezondheid

Tot 17 oktober 2016 kunnen organisaties steun vragen voor hun project rond e-hulpverlening.  Had je een idee, of…

Doorgaan

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2019   Gemaakt door Jo Van Hecke.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden